Editia 2010
Cuprins
1. Generalitati
2. Crescatorul
2.1 Dreptul de crestere
2.2 Inchirierea pentru crestere
2.2.1 Obligatii
2.2.2 Frecventa inchirierilor
2.2.3 Inchirierea in strainatate
2.2.4 Inchirierea in timpul actiunii interdictiei accesului la cartea de origini/registrul de reproductie
2.3 Numele de canisa si protectia sa
2.4. Crescator / Crescatorul delegat
3. Consilierea si supravegherea cresterii
3.1 Supraveghetori de crestere pe plan local
3.1.1 Zona de responsabilitate a supraveghetorilor de crestere locali
3.1.2 Obligatiile supraveghetorilor de crestere locali
3.2 Responsabilul cu identificarea (Responsabil-ID)
3.2.1 Zona de responsabilitatea a responsabilului cu Identificarea.
3.2.2 Domeniul de activitate si obligatiile responsabilului ID
3.2.3 Vaccinarea puilor
3.2.4. Predarea puilor
3.3. Asigurarea ascendentei si a identitatii
4. Evaluarea valorii unui reproducator (Zuchtwert = ZW) si premise pentru crestere
4.1 Evaluarea valorii unui reproducator (Zuchtwert=ZW)
4.1.1 Caini admisi pentru reproductie
4.1.2 Caini apti pentru reproductie
4.1.3 Caini recomandati pentru reproductie
4.1.4 Caini neadmisi pentru reproductie
4.1.5 Procedura de selectie
4.2 Premise pentru crestere
4.2.1 Varsta minima a reproducatorilor
4.2.2 Frecventa folosirii reproducatorilor
4.2.3 Monta
4.2.4 Numarul de pui dintr-un cuib
4.2.5 Crestera puilor cu doica
4.2.6 Anuntarea cuibului
4.2.7 Act de origini – pedigree
5. Procedura de investigare a displaziei coxo-femurala (HD)
5.1 Generalitati
5.2 Masuri ale Clubului National de Ciobanesc German din Romania (CNCG)
5.2.1 Procedura de investigare
5.2.2 Alte reguli legate de crestere
6. Procedura de investigare a displaziei de cot (ED)
6.1 Generalitati
6.2 Procedura de investigare
6.3 Alte reguli legate de crestere
7. Ustensile pentru mentinerea si promovarea cresterii
7.1 Cartea de origini
7.2 Registrul de evidenta a examenelor de selectie
7.3 Registrul de evidenta a examenelor si a Campionatelor de munca
7.4 Registrul de evidenta a expozitiilor si a Campionatelor de crestere
7.5 Registrul de evidenta a cainilor sancionati cu interdictie de reproducere si/sau interdictie de acces la Cartea de Origini
7.6 Registrul de evidenta a cainilor utilitari
Anexa: Masurile planificate de CNCG pentru combaterea displaziei coxo-femurale (HD)
1. Generalitati
Clubul National de Ciobanesc German (CNCG) este singurul club de rasa din Romania ce se ocupa de cresterea si selectia rasei
„Ciobanesc german”, actioneaza pe intreg teritoriul Romaniei si este recunoscut ca atare de catre Asociatia Chinologica Romana (AChR), de catre Federatia Chinologica Internationala (FCI) si de catre Uniunea Mondiala a Cluburilor de Ciobanesc German (WUSV).
Regulamentul de crestere este util pentru promovarea si pentru cresterea planificata a rasei „Ciobanesc german” cu varietatile sale „Par scurt si aspru cu subpar” si „Par lung si aspru cu subpar” si reglementeaza intregul domeniu al cresterii si reproductiei.
Regulamentul de crestere este obligatoriu pentru toti membri CNCG.
Responsabila pentru supravegherea si pentru rezolvarea incalcarilor prezentului regulament este comisia crescatorilor din
subordinea vicepresedintelui chinologic al CNCG. In prima instanta, decizia finala, apartine vicepresedintelui chinologic al CNCG in urma cercetarii dovezilor si in urma unei eventuale audieri ale martorilor. Impotriva deciziei vicepresedintelui chinologic al CNCG, cel sanctionat poate depune la sediul central un recurs in termen de 14 zile de la afisarea/comunicarea sanctiunii conform statutului. Recursul va fi judecat de catre conducerea CNCG.
- Crescatorul
2.1 Dreptul de crestere
Proprietarii si detinatorii exemplarelor din rasa „Ciobanesc german” care vor sa aibă acces la cartea de origini (COR) recunoscuta de CNCG, prin intermediul si in conditiile stabilite de CNCG, trebuie sa fie membri CNCG. Cartea de origini recunoscuta de CNCG pe teritoriul Romaniei este Cartea de Origini (COR) detinuta si administrata de catre Asociatia Chinologica Romana (AChR).
Proprietarul sau cel care a inchiriat femela mama inca inainte de la monta se vor numi „crescator”.
Transferarea dreptului de crestere este posibil si prin vanzarea catelei gestante. In acest caz trebuie prezentata dovada transferului de proprietate prin prezentarea pedigree-ului.
Aceste acte trebuie prezentate comisiei de crestere din subordinea vicepresedintelui chinologic al CNCG imediat dupa vanzarea catelei si in orice caz obligatoriu inaintea fatarii. Nu exista exceptii de la aceasta regula.
2.2 Inchirierea pentru crestere
Inchirierea unei femele in scopul reproducerii este permisa doar cu acordul CNCG. Chiriasul este recunoscut drept crescator doar dupa indeplinirea urmatoarelor cerinte.
Acte ce trebuie predate comisiei de crestere (sau vicepresedintelui chinologic al CNCG):
a) Contractul de inchiriere (formular).
Acest act trebuie predat CNCG pana cel tarziu in a 49-a zi de dupa monta. Nu exista exceptii de la aceasta regula.
2.2.1 Inchirierea pentru crestere
Cel ce inchiriaza femela (chiriasul) trebuie sa respecte cerintele si obligatiile ce rezulta din contractul de inchiriere.
2.2.2 Frecventa inchirierilor
Un crescator are dreptul de a inchiria pe an calendaristic maxim cinci femele. Se ia in considerare data fatarii. Se iau in calcul doar fatarile ce au ca rezultat pui ce au dreptul sa fie inscrisi in cartea de origini. Nu exista exceptii de la aceasta regula.
2.2.3 Inchirierea „in” si „din” strainatate
Inchirierea femelelor reproducatoare in afara granitelor Romaniei nu este permisa decat pe baza de cerere aprobata de catre vicepresedintele chinologic al CNCG. Aprobarea nu se poate acorda decat femelelor ce corespund cerintelor regulamentului de crestere al CNCG si doar inainte de efectuarea montei.
2.2.4 Inchirierea in timpul interdictie de acces la cartea de origini
Ii este interzis unei persoane care se afla sub actiunea unei sanctiuni ce are drept consecinta si interdictia de acces la serviciile cartii de origini sa isi transfere dreptul de crescator catre alta persoana. Prin intrarea in vigoare a unei astfel de sanctiuni, utomat, efectul ei se transmite si asupra cainilor aflati in proprietatea sau coproprietatea celui sanctionat. Este interzisa reclama (oferta de monta, pui de vanzare, etc.) pe pagina de internet sau in orice alta publicatie a CNCG a unor caini care se afla sub actiunea unei astfel de sanctiuni. Masculii aflati sub actiunea unei astfel de sanctiuni, pe perioada sanctiunii, nu au voie sa monteze sau sa fie inchiriati pentru monte.
2.3 Numele de canisa si protectia sa
Acordarea unui nume de canisa si protectia acestuia se efectueaza de catre AChR pe baza regulamentelor proprii. In urma cordarii unui nume de canisa, acesta trebuie comunicat de urgenta CNCG, impreuna cu o copie a certificatului eliberat de catre AChR. In cazul mai multor proprietari, in cererea de luare in evidenta, trebuie specificat proprietarul cu drept de semnatura (proprietar desemnat). Toate actele ulterioare trebuie semante doar de catre „proprietarul desemnat”. In cazul in care unul dintre proprietarii femelei, dintre cei ne-desemnati, doreste sa inscrie un cuib sub numele sau de crescator, atunci are nevoie de probarea scrisa a „proprietarului desemnat”.
Puii rezultati in timpul inchirierii sunt inscrisi in cartea de origini sub numele de canisa al chiriasului.
2.4 Crescatorul / Crescatorul delegat
Crescatorul isi poate transfera obligatiile referitoare la cresterea unui cuib asupra unui inlocuitor. Acest inlocuitor, ca si in cazul proprietarului, trebuie sa fie cetatean roman sau rezident permanent in Romania si sa fie membru al CNCG. Acest inlocuitor al crescatorului va fi numit in continuare „crescator delegat”. Crescatorul delegat va fi trecut ca atare in foaia de monta/fatare. Crescatorul raspunde solidar cu crescatorul delegat pentru incalcarea legilor statului si/sau a regulamentelor si/sau a cerintelor AChR/FCI/WUSV/CNCG.
- Consilierea si supravegherea cresterii
3.1 Supraveghetori de crestere pe plan local
Acolo unde exista organizatii locale/zonale ale CNCG, supravegherea si controlul activitatii crescatorilor din zona se subordoneaza supraveghetorilor de crestere locali/zonali. Apartenenta este stabilita de adresa de domiciliu a crescatorului/crescatorului delegat. Supraveghetorii de crestere ai CNCG se subordoneaza vicepresedintelui chinologic al CNCG. In cazul in care nu exista organizatii locale ale CNCG, recunoasterea actelor referitoare la procedura de declarare a montei si de declararea a fatarii se accepta doar prin semnatura responsabililor chinotehnici ai asociatiilor teritoriale ale AChR ce activeaza in zona de resedinta a crescatorului/crescatorului delegat.
3.1.2
Zona de responsabilitate a supraveghetorilor de crestere locali
Zona de responsabilitate a supravehetorilor locali de crestere este stabilita de catre conducerea organizatiilor zonale ale CNCG. In cazul in care in zona nu exista orgenizatii locale sau zonale ale CNCG, atunci numirea supraveghetorilor de crestere si stabilirea zonelor lor de responsabilitate, la propunerea vicepresedintelui
chinologic al CNCG, ii revine CNCG. Principiul general este:
a) In functie de domiciliul stabil (locul unde se nasc si pot fi vizitati puii) al crescatorului/crescatorului desemnat.
b) Apartenenta crescatorului/crescatorului desemnat la o organizatie teritoriala.
c) In principiu, anuntatrea cuibului catre supraveghetorul de crestere trebuie facuta in termen de 5 (cinci) zile de la nastere.
d) Orice anomalie sau neregula va fi raportata imediat catre CNCG.
3.2 Responsabilul cu identificarea
In cadrul clubului, in scopul identificarii, fiecare exemplar de Ciobanesc german este injectat cu un microcip. Identificarea si
identificabilitatea prin microcip sunt premise pentru inscrierea in registrul de evidenta al CNCG. Pentru marcarea puilor prin microcipare, CNCG va numi in teritoriu responsabili cu identificarea.
3.2.1 Zona de responsabilitate a responsabililor cu identificarea
Zona de apartenenta la un responsabil cu identificarea sau la altul rezulta din apartenenta crescatorului/crescatorului delegat ce solicita microciparea puilor la o anumita zona sau regiune. Pentru exceptii de la aceasta regula este necesara aprobarea CNCG.
3.2.2 Domeniul de activitate si obligatiile responsabilului ID
Responsabilul ID, la cererea scrisa a crescatorului/crescatorului delegat si in urma stabilirii de comun acord a unei intalniri, trebuie sa efectueze operatia de introducere a microcipurilor tuturor puilor dintr-un cuib. Aceasta operatie trebuie efectuata cel devreme in a 50-a zi de viata a puilor si cel tarziu inainte de implinirea a 12 saptamani de viata a puilor. Operatia de cipare se efectueaza de regula la locul unde sunt crescuti puii. In urma ciparii responsabilul ID trebuie sa noteze numele si microcipul corespunzator fiecarui exemplar in parte intr-un tabel semnat de responsabilul ID si de crescator/crescator delegat. Acest tabel trebuie transmis obligatoriu la CNCG.
Crescatorul/crescatorul delegat are posibilitatea de a opta ca aceasta operatie sa fie indeplinita si de catre un medic veterinar sau de catre responsabilul cu identificarea cainilor al asociatiei chinologice celei mai apropiate de domiciliul puilor, cu respectarea tuturor obligatiilor amintite pentru responsabilul ID.
3.2.3 Vaccinarea puilor
Inainte de instrainarea puilor acestia trebuie vaccinati de catre un medic veterinar. Crescatorul/crescatorul delegat are obligatia de a solicita medicului veterinar intocmirea unui carnet de sanatate pentru fiecare pui in parte. In carnetul de performanta se trece si numarul de identificare prin chip.
3.2.4 Instrainarea puilor
Instrainarea puilor se poate face, cel devreme, in a 8-a saptamana de viata. Pana la implinirea acestei varste, toti puii, trebuie sa ramana sub ocrotirea crescatorului/crescatorului delegat.
3.3.
Asigurarea ascendentei si a identitatii
Asigurarea ascendentei si a identitatii este asigurata pe baza examinarii ADN-ului si prin citirea chipului implantat.
Certificarea ascendentei se face prin aplicarea stampilei ce atesta efectuarea testului ADN, „ADN verificat”sau „DNA geprueft”. Verificarea identitatii se face prin compararea numarului inscris in pedigree cu numarul afisat de cititorul de microcip.
3.3.1
Prelevarea probei de sange
Procedura decurge in modul urmator:
a) Medicul veterinar recunoscut de CNCG preleva proba de sange.
b) Medicul veterinar verifica si garanteaza in fata CNCG identitatea cainelui prin verificarea personala a numarului de cip sau de tatuaj (daca exista) si compararea acestuia cu cel inscris in pedigree-ul original.
c) Proba de sange impreuna cu formularul de constatare sunt trimise la institutul recunoscut de CNCG pentru evaluare. In formularul de constatare se vor inscrie obligatoriu numele complet al cainelui, numarul sub care este inscris in cartea de origini (Nr. COR) recunoscuta de CNCG, numarul cipului si/sau tatuajul (daca exista). Proba de sange astfel etichetata si parafata devine proprietatea CNCG.
d) Evaluarea, stabilirea formulei ADN si verificarea ascendentilor se va face centralizat de catre institutul recunoscut de NCG.
e) CNCG, fie direct, fie prin reprezentant, va solicita predarea pedigree-ului original al cainelui de catre proprietar.
f) In urma sosirii evaluarii din partea institutului recunoscut de CNCG va fi aplicata o ştampila pe pedigree-ul original al cainelui.
g) In cazul in care exista deja stabilita formula ADN a parintilor cainelui, atunci va fi verificata si veridicitatea ascendentei. In astfel de cazuri va fi aplicat pe pedigree inca o ştampila prin care se certifica ascendenta corecta.
h) In cazul in care unul sau ambii parinti reali se dovedesc a fi altii decat cei trecuti in pedigree, proprietarul poate depune o contestatie la sediul CNCG in termen de 4 saptamani de la primirea raspunsului constatator. In urma unei astfel de contestatii,
Consiliul Director al CNCG va dispune o reanalizare a probei. Rezultatul acestei reanalizari este considerat drept proba definitiva. Nu sunt admise contestatii legate de proba definitiva. Costurile rezultate in urma reanalizarii probei de sange vor fi suportate de catre petent/proprietar.
- Evaluarea valorii unui reproducator (Zuchtwert = ZW) si premise pentru crestere
Cresterea Ciobanescului german este permisa doar in varietatile „par aspru cu subpar” si „par lung si aspru cu subpar”.
4.1 Evaluarea valorii unui reproducator (Zuchtwert = ZW)
Aici se fac urmatoarele clasificari:
4.1.1
Caini admisi pentru reproductie
Cainii admisi pentru reproductie sunt caini din rasa ciobanesc german care sunt inscrisi in cartea de origini (COR) si care
indeplinesc conditiile minime pentru reproductie impuse de AChR.
4.1.2
Caini apti pentru reproductie
Cainii apti pentru reproductie sunt caini din rasa ciobanesc german care au obtinut la examenul de selectie, conform
regulamentului de selectie al CNCG,
4.1.3
Caini recomandati pentru reproductie
Cainii recomandati pentru reproductie sunt caini din rasa ciobanesc german care au obtinut la examenul de selectie,
conform regulamentului de selectie al CNCG, rezultatul „Clasa de selectie 1” (Koerklasse 1 = KKL1).
4.1.4
Caini neadmisi pentru reproductie
a) Cainii neadmisi pentru reproductie sunt caini din rasa ciobanesc german care nu se incadreaza in prevederile punctelor 4.1.1 – 4.1.3.
b) Cainii ce sunt inscrisi in registrul cainilor utilitari al CNCG.
c) Caini din rasa ciobanesc german care prezinta unul din urmatoarele defecte eliminatorii:
Caini cu probleme caracteriale, caini prea agresivi si caini cu un psihic slab.
Caini cu displazie coxo-femurala dovedita „displazie mijlocie sau grava”(„mittlerer oder schwerer HD”).
Caini cu displazie de cot dovedita „displazie mijlocie sau grava” ”(„mittlerer oder schwerer ED”).
Masculi monorhizi sau criptorhizi.
Caini cu defecte desfigurante la urechi si/sau coada.
Caini cu malformatii.
Caini cu defecte ale danturii:
Lipsa a: 1 x premolar 3 si inca un dinte
Sau a unui canin
Sau a 1 x premolar 4
Sau a 1 x molar 1
Sau a 1 x molar 2
Sau lipsa in total a 3 dinti sau mai multi.
Lipsa molarului 3 nu este luata in considerare.
Exceptii de la regula de mai sus o reprezinta caini la care acei dinti existau initial. Ca acesta „existenta initiala” sa fie luata in seama ea trebuie sa fie dovedita si certificata prin inscrierea pe pedigree-ul cainelui.
Caini cu defecte majore de pigmentatie, inclusiv cainii „albastrii”.
Caini cu par lung si aspru dar fara subpar
Caini cu par lung
Caini cu defecte ale maxilarelor:
Cu prognatism mai mare de 2 mm Brevignatism
Muscatura in cleste pe intraga zona a incisivilor.
Caini ce depasesc limitele standardului sau caini sub limitele standardului cu mai mult de 1 cm.
Femele care au nascut de 3(trei) ori prin cezariana.
d) Interventiile chirurgicale care au ca scop influentarea dezvoltarii fenotipice si care sunt importante pentru folosirea ulterioara la monta, trebuie anuntate la CNCG. CNCG decide pentru fiecare astfel de caz in parte daca exemplarul este admis in continuare la reproductie sau nu. Neanuntarea sau tainuirea unei interventii chirurgicale atrage dupa sine o investigatie si o sanctionare a proprietarului/proprietarilor.
Decizia de „neadmis pentru reproductie” luata de catre departamentul chinologic al CNCG, va fi comunicata, imediat dupa publicare, proprietarului/proprietarilor. Proprietarul/proprietarii cainelui poate depune o contestatie impotriva acestei decizii in termen de 14 zile de la comunicare la departamentul chinologic al CNCG. Decizia cu privire la aceasta contestatie este in sarcina vicepresedintelui chinologic al CNCG. La o a doua contestatie, decizia definitiva ii apartine presedintelui CNCG.
4.1.5
Procedura de selectie
In procedura de selectionare se fac urmatoarele clasificari:
Crestere pura = Imperecherea unor animale apartinand aceleiasi rase. Ea duce de la sine la exploatarea valorilor genetice prin inrudirea in cadrul familiilor, a rudelor indepartate sau prin consangvinizare indepartata.
Cresterea consangvinizata = crestere fondata pe baza unei inrudiri mai stranse in care cel putin un stramos este prezent atat pe linia tatalui cat si pe linia mamei. Imperecherea intre frati sau intre tata si fica sau intre mama si fiu se numeste incest. Urmarirea
consangvinizarilor se rezuma la investigarea primelor 5(generatii). Consangvinizari mai stranse de 2-3 sau 3-2, inclusiv la frati, nu sunt permise.
4.2 Premize pentru crestere
In plus fata prevederile ce rezulta din punctul 4.1, mai sunt valabile urmatoarele:
4.2.1
Varsta minima a reproducatorilor
Masculii trebuie, ca inainte de a fi folositi la reproductie, sa aibă minim 2(doi) ani impliniti. Femelele trebuie, ca la data primei utilizari pentru crestere (ziua montei), sa aibă implinite cel putin 20(douazeci) de luni. Montele accidentale/neintentionate consumate inaintea implinirii respectivei varste minime trebuie comunicate de urgenta la CNCG (vicepresedintelui chinologic). Asupra unor astfel de incidente decid vicepresedintele chinologic si/sau presedintele CNCG.
4.2.2
Frecventa folosirii reproducatorilor
Pentru masculi sau femele ce se afla in proprietatea mai multor persoane trebuie anuntata la CNCG (si prin CNCG mai departe la COR) persoana care are drept de semnatura in fata tertilor. Declaratia de „persoana autorizata cu drept unic de semnatura” trebuie semnata de toti proprietarii. Aceasta declaratie trebuie trimisa la CNCG in maxim 30 zile de la dobandirea cainelui. In
cazul in care masculul este inchiriat pentru monte, atunci detinatorul, in cel mult 14 zile, trebuie sa prezinte CNCG o „autorizare de semnatura”, semnata de persoana unic autorizata de catre proprietari (vezi fraza de mai sus), in care sa fie trecuta clar perioada in care detinatorul temporar are drept de semnatura pentru masculul respectiv. La fel se va proceda de fiecare data cand
se schimba detinatorul. Instiintarea CNCG trebuie facuta in orice caz, fie ca masculul a fost inchiriat in/din tara sau in/din strainatate. Persoana care detine dreptul de semnatura are obligatia de a instiinta si poarta intreaga responsabilitate in fata CNCG despre orice schimbare de proprietate sau proprietar. Montele efectuate de un mascul cu aceeasi femela in decursul a 28
de zile calendaristice sunt considerate drept „un singur act de monta”. In cazul in care se constata o incalcare a prezentului regulament, responsabili pentru respectiva incalcare sunt:
Proprietarul , respectiv persoana cu drept unic de semnatura asupra masculului, indiferent daca persoana respectiva este
cetatean roman sau nu.
Detinatorul temporar al masculului, indiferent daca persoana respectiva este cetatean roman sau nu.
Incalcari ale prezentului regulament se prescriu dupa 5(cinci) ani de la savarsirea daca nu au fost reclamate in timpul perioadei de 5(cinci) ani de la savarsire.
Femelele, dupa implinirea varstei minime admise pentru monta, pot fata de 2 (doua) ori in timpul a 12 luni atata timp cat nu incalca regulamentul omolog al AChR/FCI. Nu este permis ca femelele, in timpul unei singure perioade de calduri, sa fie montate de mai multi masculi diferiti.
4.2.3
Monta
Proprietarul, respectiv persoana ce poseda dreptul unic de semnatura, este obligata sa isi intocmeasca un registru de monte. Crescatorul are dreptul inalienabil de a alege masculul pe care doreste sa il foloseasca la monta. Proprietarul unui mascul are dreptul inalienabil de a primi la monta sau de a respinge orice femela. In urma consumarii montei, proprietarul respectiv persoana ce detine dreptul unic de semnatura, completeaza si semneaza declaratia de monta. In declaratia de monta trebuie trecute urmatoarele date:
Data efectuarii montelor. Este interzisa predarea formularelor necompletate si/sau nesemnate sau a formularelor semnate
„in alb”.
Semnaturile ambelor parti (proprietarul/detinatorul dreptului unic de semnatura al masculului si a proprietarului/detinatorului dreptului unic de semnatura al femelei).
In cazul constatarii furnizarii unor date false in foaia de monta si/sau la declararea datei de monta, masculul va fi sanctionat cu interdictie de monta pentru o perioada de 6 luni, iar femela cu interdictia de monta/fatare pentru prima perioada regulamentara. Decizia este luata de vicepresedintele chinologic al CNCG. Persoana sanctionata poate depune in termen de 14 zile de la afisare/instiintare o contestatie la sediul CNCG in atentia CD al CNCG. Decizia CD al CNCG este definitiva. In cazul unor banuieli intemeiate in legatura cu tulburari maladive ale capacitatilor de reproductie ale unui mascul, CNCG poate ordona proprietarului sau detinatorului de unica semnatura, ca in termen de maxim 4 saptamani sa ii faca masculului un control al capacitatii de reproductie la o clinica universitara. In cazul in care, in urma unui astfel de control, se constata ca masculul are capacitatea de reproductie redusa partial sau total, atunci urmeaza ca CNCG sa ii retraga selectionarea iar reclamantul/reclamantii (a caror femele nu au fatat datorita acelei maladii a masculului) are/au dreptul sa ceara inapoi plata dreptului de monta platit masculului (in cazul in care acesta a fost platit deja).
In urma efectuarii actului de monta se considera ca incheiata indatorirea unui mascul iar plata montei poate fi efectuata.
In cazul in care femela nu da nastere nici unui pui (nu ramane gestanta – ramane goala de pui), proprietarul/detinatorul dreptului de semnatura unica trebuie sa anunte imediat CNCG acest fapt. In cazul in care femela nu ramane gravida in urma montei, ea mai are dreptul la inca o monta gratuita la acelasi mascul. In cazul in care masculul respectiv nu mai poate fi folosit (de exemplu in cazul vanzarii sau al decesului), proprietarul/ detinatorul dreptului de unica semnatura ii va inapoia proprietarului / detinatorului dreptului de unica semnatura al femelei jumatate din dreptul de monta deja platit. Proprietarul/detinatorul dreptului de unica semnatura al femelei are dreptul la returnarea intregii sume platite ca drept de monta in cazul in care, din cauze imputabile masculului sau a proprietarului/detinatorului dreptului de unica semnatura al acestuia, in perioada pana la implinirea a 8 saptamani ale puilor, masculul va fi sanctionat cu interdictie totala sau partiala de a monta.
Puii rezultati din monte cu doi (sau mai multi) masculi (in aceeasi perioada de calduri ale femelei) nu pot primii acte de origini (COR). Eventual, in astfel de cazuri, cererea de eliberare a actelor nu poate fi facuta decat dupa certificarea indubitabila a ascendentilor puilor prin analiza ADN facuta de un institut recunoscut de CNCG si in urma aprobarii CD al CNCG.
Prelevarea de sperma in scopul insamantarilor artificiale, insamantarea artificiala in sine ca si clonarea sunt interzise. Puii nascuti in urma unor astfel de procedee nu pot fi inscrisi in cartea de origini.
4.2.4
Numarul de pui dintr-un cuib
Numarul de pui ai unui cuib, acceptati pentru a fi crescuti de catre o femela, este de 8 (opt) pui. Se recomanda ca
puii suplimentari sa fie crescuti de o doica. In cazul in care sunt lasati la femela mama mai mult de 8 (opt) pui la un cuib, atunci femela are dreptul de a fi montata din nou de abia dupa trecerea a 6 (sase) luni de la data fatarii supranumerare respective.
4.2.5
Cresterea puilor cu doica
Doica folosita trebuie sa aibă inaltimea la greaban de cel putin 50 cm, trebuie sa fie puternica, sanatoasa si sa aibă un caracter echilibrat. Unei doici i se pot incredinta spre crestere doar un numar de pui astfel incat impreuna cu puii proprii ai doicii sa nu depaseasca totalul de 8(opt) pui/cuib. Puii trebuie sa fie marcati in asa fel incat o confundare cu puii doicii sa fie imposibila. Chinotehnicianul trebuie sa constate cresterea de catre doica (acceptarea puilor) si certifice imposibilitatea confundarii puilor. Puii trebuie predati la doica, cel tarziu in a zecea zi de viata. Cresterea puilor cu doica trebuie specificata in foaia de fatare (pe formular) si puii crescuti la doica se vor marca pe formular cu litera „A” (Ammenaufzucht = crescut la doica). Este interzisa montarea unei femele special pentru a o folosi ulterior ca doica pentru alta femela. Este interzisa folosirea drept doica a femelelor care au gestatie falsa. Daca in urma fatarii, femela mama decedeaza, atunci se permite cresterea tuturor puilor cu doica, chiar daca puii au depasit varsta de 10 (zece) zile. Puii dintr-un cuib care, independent de motive (de exemplu daca au malformatii sau nu sunt viabili), trebuie suprimati, vor fi eutanasiati (sub anestezie) de catre personal calificat (medic sau asistent veterinar). Ghearele suplimentare (ghearele de lup) vor fi indepartate de personal calificat in prima saptamana de viata a puilor. Puii nu vor fi instrainati inainte de marcarea lor prin microcip. Instrainarea puilor se va face doar daca acestia sunt sanatosi si daca in crescatorie nu se afla caini ce sufera de boli contagioase. Inapoierea puilor crescuti la doica la femela mama se poate face de abia dupa implinirea varstei de 6 (sase) saptamani.
4.2.6
Anuntarea cuibului
Crescatorul are obligatia de a anunta responsabilul cu cresterea (vicepresedintele chinologic al CNCG) imediat dupa fatarea puilor. Inainte de marcarea puilor prin microcip, trebuie completat un formular de fatare in mai multe exemplare (un exemplar ii ramane crescatorului, un exemplar pt. COR, unul pentru vicepresedintele chinologic al CNCG si unul pt. responsabilul ID).
Cererea de eliberare a actelor de origini, fara omisiuni, trebuie facuta de catre crescator in maxim 6 luni de la fatarea puilor si trebuie depusa la CNCG. In cazul in care actele sunt depuse cu intarziere, acest fapt este considerat drept o incalcare a regulamentului de crestere si se sanctioneaza, la prima abatere, cu mustrare. In cazul in care acest fapt se repeta (in cadrul a
3(trei) ani), atunci respectivul crescator va fi sanctionat cu o interdictie de acces la COR de 6 (sase) luni. Cererea de eliberare a pedigree-lor trebuie sa fie insotita de:
Foaia (formularul) de fatare
Pedigree-ul mamei (in cazul in care a intervenit o schimbare de proprietar)
Foaia (formularul) de monta
Eventual – certificatul de cresterea puilor cu doica
Dovada mirociparii puilor – eliberata de responsabilul ID
4.2.7
Act de origini – Pedigree
Pedigree-ul este o dovada a ascendentei. Prin eliberarea pedigriu-ului, Cartea de Origini confirma, bazandu-se pe buna credinta
si pe onestitate, ascendenta exemplarului. Act ele de origini ale CNCG sunt recunoscute de catre AChR, de catre FCI si de catre WUSV. Actele de origini ale CNCG sunt proprietatea CNCG. Dreptul de proprietate asupra actelor de origini il are si proprietarul. Dreptul de proprietate asupra actului de origini al femelei il poate avea si persoana care a inchiriat animalul, pe perioada de
valabilitate a contractului de inchiriere in scopul cresterii. Acelasi lucru este valabil si in cazul detinatorului unui mascul care a fost inchiriat pentru monte. Proprietarul este obligat ca, imediat la primirea pedigree-ului , sa verifice datele continute in el si sa le confirme. In cazul in care pedigree-ul contine date eronate sau incomplete, proprietarul are obligatia de a le semnala CNCG. Transmiterea pedigree-elor unui cuib se poate face doar la adresa proprietarului. Schimbarile de proprietari trebuie inscrise obligatoriu in pedigree si trebuie obligatoriu anuntate la CNCG. In acest caz se trec in pedigree, numele complet, adresa, data vanzarii si semnatura noului proprietar/coproprietar. Corectitudinea datelor noului proprietar/coproprietar, inscrise in pedigree, sunt confirmate de semnatura proprietarului/fostului proprietar. In cazul schimbarii proprietarilor, este interzisa semnatura proprietarului pe un pedigree necompletat de catre noul proprietar. In cazul in care un caine apartine mai multor proprietari se va proceda conform punctului 4.2.2. In cazul in care, in mod repetat, nu se respecta prevederile acestui punct, atunci impotriva celui ce le-a cauzat pot fi luate masuri administrative.
5. Procedura de investigare a displaziei coxo-femurala (HD)
5.1 Generalitati
Displazia coxo femurala (HD) este o modificare maladiva a articulatiei soldului. Ea este situata in zona cavitatii articulare superioare a capului femural. Evolutia acestei maladii este continua, de la o forma usoara la o forma grava. Incalcari ale prezentelor prevederi vor fi sanctionate dupa cum urmeaza:
a) La prima abatere – mustrare scrisa cu avertismentul interdictiei accesului la Cartea de Origini (COR) pe un an pentru crescator. Cuibul respectiv va fi inscris in COR (sub rezerva acceptarii de catre AChR).
b) La repetarea abaterii – interdictia de acces la serviciile COR pe un an pentru crescatorul respectiv. Cuibul respectiv va fi inscris in COR (sub rezerva acceptarii de catre AChR).
5.2 Masuri ale Clubului National de Ciobanesc German din Romania (CNCG)
5.2.1 Procedura de investigare
Stabilirea gradului de displazie coxo-femurala se determina in urma unei investigari prin radiografiere.
Procedura este urmatoarea:
a) Investigarea radiologica se poate face, in principiu, o singura data.
b) Varsta minima a cainelui prezentat la radiografiere este de 12 luni.
c) Medicii veterinari agrementati de catre CNCG certifica in fata CNCG identitatea cainelui ce urmeaza a fi investigat prin controlul personal al tatuajului/microcipului si prin compararea acestuia cu cel inscris in pedigree-ul original.
d) Radiografia cainelui, prevazuta cu numele sau complet si cu numarul sau de tatuaj/microcip, vor fi trimise impreuna cu formularul de investigare la sediul CNCG. Prin aceasta, CNCG devine proprietarul radiografiei respective.
e) Investigarea si determinarea gradului de displazie coxo-femurala va fi efectuat centralizat de catre un centru agrementat /recunoscut ca atare de catre CNCG.
f) In cazurile in care, in urma investigarii, s-a stabilit un grad de displazie coxo-femurala (HD) „normal (normal)”, „aproape
normal (fast normal)” sau „inca admis (noch zugelassen)”, se va aplica pe pedigree ştampila „a”. In cazul in care, in urma investigarii, s-a stabilit/dovedit un grad de displazie (HD) „displazie medie” sau „displazie grava”, atunci acel exemplar va fi exclus de la reproductie si se va anunta COR pentru interdictie de acces la serviciile cartii de origini.
g) Impotriva rezultatului primei determinari a displaziei coxo-femurale (HD) se poate depune o contestatie in termen de 6(sase) luni de la instiintare la sediul CNCG. In urma unei astfel de contestatii, CNCG va solicita o noua interpretare. Pentru
aceasta noua interpretare este nevoie de inca 2 (doua) radiografii ale articulatiilor, una cu membrele in extensie si una cu membrele stranse. Aceste noi radiografii pot fi executate doar de catre clinica universitara agrementata de catre CNCG. Noua interpretare este considerata drept „interpretare finala” si este definitiva, contestatia ei fiind exclusa. Costurile aferente acestei
investigari vor fi suportate de catre petent.
5.2.2 Alte reguli legate de crestere
a) Pentru obtinerea calificativelor „Excelent evidentiat (VA)” si „Excelent (V)”, este necesara recunoasterea ştampilei „a”.
b) Pentru admiterea la selectie este necesara recunoasterea ştampilei „a”.
c) Interventiile chirurgicale care au ca scop admiterea pentru reproductie a cainilor sunt interzise. In cazul in care se constata astfel de interventii, cei raspunzatori, vor fi sanctionati.
6. Procedura de investigare a displaziei de cot (ED)
6.1 Generalitati
Displazia cotului (ED) este o modificare maladiva a articulatiilor cotului care poate avea mai multe cauze si care duce la aparitia artrozelor la articulatiile respective. Evolutia acestei maladii este continua, de la o forma usoara la o forma grava.
6.2 Procedura de investigare
Stabilirea gradului displaziei cotului (ED) se determina in urma unei investigari prin radiografiere.
Procedura este urmatoarea:
a) Investigarea radilogica se poate face, in principiu, o singura data. Varsta minima a cainelui prezentat la radiografiere este de 12 luni.
b) Medicii veterinari agrementati de catre CNCG certifica in fata CNCG identitatea cainelui ce urmeaza a fi investigat prin controlul personal al tatuajului/microcipului si prin compararea acestuia cu cel inscris in pedigree-ul original.
c) Radiografiile cainelui pentru fiecare cot in parte, prevazute cu numele sau complet si cu numarul sau de tatuaj/microcip, vor fi trimise impreuna cu formularul de investigare la sediul CNCG. Prin aceasta, CNCG devine proprietarul radiografiilor respective.
d) Investigarea si determinarea gradului de displazie a cotului (ED) va fi efectuat centralizat de catre un centru agrementat/recunoscut ca atare de catre CNCG.
e) In cazurile in care, in urma investigarii, s-a stabilit un grad de displazie a cotului (ED) „normal (normal)”, „aproape normal (fast normal)”, „inca admis (noch zugelassen)”, „displazie medie (mittlere ED)” sau „displazie grava (schwere ED)”, se va aplica pe pedigree o ştampila corespunzatoare.
f) Impotriva rezultatului primei determinari a displaziei cotului (ED) se poate depune o contestatie in termen de 6(sase) luni
de la instiintare la sediul CNCG. In urma unei astfel de contestatii, CNCG va solicita o noua interpretare. Pentru aceasta noua interpretare este nevoie de radiografii ale ambelor coate din pozitie laterala (mediolaterala) cu articulatia flexata (inchisa) ca si o radiografie cranio-caudala. Aceste noi radiografii pot fi executate doar de catre clinica universitara agrementata de catre CNCG. Noua interpretare este considerata drept „interpretare finala” si este definitiva, contestatia ei fiind exclusa. Costurile aferente acestei investigari vor fi suportate de catre petent.
6.3 Alte reguli legate de crestere
a) Pentru obtinerea calificativelor „Excelent evidentiat (VA)”, este necesara recunoasterea ştampilei ED „normal (normal)”, „aproape normal (fast normal)”, „inca admis (noch zugelassen)”.
7. Ustensile pentru mentinerea si promovarea cresterii
Ustensilele pentru mentinerea si promovarea cresterii ce stau la dispozitia crescatorilor sunt: Examenele de lucru, Expozitiile de crestere si selectiile. Modul de desfasurare al acestor manifestari chinologice sunt descrise in amanunt in regulamentele specifice (Regulamentel de Lucru, Regulamentul de Crestere, Regulamentul de Expozitie si Regulamentul de Selectie).
7.1 Cartea de origini
Cartea de Origini recunoscuta de CNCG ca unic valabila pe teritoriul Romaniei este Cartea de Origini (COR) detinuta si administrata de catre AChR. In Cartea de Origini sunt inscrisi toti cainii apartinand rasei „Ciobanesc german” care au dreptul de a fi inscrisi. Prin faptul ca in Cartea de Origini sunt inregistrati toti descendentii si toti cainii care poseda dreptul de reproductie, ea reprezinta elementul de baza pentru cresterea ciobanescului german. Cartea de Origini (COR) se conduce conform statutului AChR si a regulamentului propriu. Din datele extrase din COR se stabileste pedigree-ul cainilor. Pedigree-ul nu furnizeaza numai informatii legate de ascendenta unui exemplar ci si informatii cu privire la capacitatea de lucru si/sau despre selectia ascendentilor.
7.2 Registrul de evidenta al examenelor de selectie
Prin „selectie” se face o clasificare a reproducatorilor care prin capacitatile lor psihice, prin caracterul lor si prin constitutia lor anatomica par a fi adecvati pentru mentinerea si dezvoltarea rasei si a capacitatii sale de munca. Registrul de selectie este o anexa a cartii de origini si impreuna cu registrul rezultatelor expozitionale si cu registrul rezultatelor examenelor de lucru reprezinta o sursa importanta de date pentru o crestere responsabila. „Selectia” exemplarelor se efectueaza conform regulamentului specific – Regulamentul de Selectie al CNCG.
Registrul de evidenta al examenelor de selectie contine toate exemplarele apartinand rasei Ciobanesc german (cu date de identificare si rezultate) aflate in proprietatea membrilor CNCG si care au participat la un examen de selectie, este proprietatea CNCG si este administrat de catre vicepresedintele chinologic al CNCG. Registrul este unic, are fiecare pagina numerotata si stampilata cu ştampila CNCG. Nu sunt permise adaugiri sau modificari ale datelor deja inscrise in registru. Adaugiri sau modificari ale datelor deja inscrise in registru sunt admise decat in cazuri speciale si cu aprobarea scrisa a CD al CNCG. Fiecare organizator al unui examen de selectie are obligatia sa anunte toate rezultatele examenului organizat vicepresedintelui chinologic al CNCG. In cazul in care datele complete ale unui examen de selectie (raport de arbitrare si eventual catalog) nu sunt transmise de catre organizator la sediul CNCG in termen de maxim 2 (doua) saptamani de la organizare, atunci CD al CNCG poate decide anularea tuturor rezultatelor examenului respectiv. Vicepresedintele chinologic al CNCG este responsabil pentru administrarea, pentru conducerea si pentru corecta completare a registrului de evidenta a examenelor de selectie. Pentru indeplinirea corecta a
atributiilor sale, vicepresedintelui chinologic al CNCG ii stau la dispozitie toate mijloacele statutare si legale. Pentru abateri de la prezentul regulament, vicepresedintele chinologic al CNCG poate solicita CD al CNCG orice sanctiune statutara. In cazuri grave (ce pot avea drept urmare excluderea), pana la decizia finala a CD al CNCG, vicepresedintele chinologic al CNCG poate decide suspendarea accesului la COR a acuzatului.
7.3 Registrul de evidenta al examenelor si al Campionatelor de munca
Registrul de evidenta al examenelor si al Campionatelor de munca, contine toate exemplarele apartinand rasei Ciobanesc german (cu date de identificare si rezultate) aflate in proprietatea membrilor CNCG si care au participat la un examen de munca, la un concurs sau la un Campionat de munca, este proprietatea CNCG si este administrat de catre vicepresedintele de lucru al CNCG. Registrul este unic, are fiecare pagina numerotata si stampilata cu ştampila CNCG. Nu sunt permise adaugiri sau modificari ale datelor deja inscrise in registru. Adaugiri sau modificari ale datelor deja inscrise in registru sunt admise decat in cazuri speciale si cu aprobarea scrisa a CD al CNCG. Fiecare organizator al unui examen, concurs sau Campionat de munca are obligatia sa anunte toate rezultatele examenului organizat vicepresedintelui de lucru al CNCG. In cazul in care datele complete ale unui examen, concurs sau Campionat de munca (raport de arbitrare si eventual catalog) nu sunt transmise de catre organizator la sediul CNCG in termen de maxim 2 (doua) saptamani de la organizare, atunci CD al CNCG poate decide anularea tuturor rezultatelor examenului respectiv. Vicepresedintele de lucru al CNCG este responsabil pentru administrarea, pentru conducerea si pentru corecta completare a registrului de evidenta al examenelor si al Campionatelor de munca. Pentru indeplinirea corecta a atributiilor sale, vicepresedintelui de lucru al CNCG ii stau la dispozitie toate mijloacele statutare si legale. Pentru abateri de la prezentul
regulament, vicepresedintele de lucru al CNCG poate solicita CD al CNCG orice sanctiune statutara. In cazuri grave (ce pot avea drept urmare excluderea), pana la decizia finala a CD al CNCG, vicepresedintele de lucru al CNCG poate decide suspendarea acuzatului.
7.4 Registrul de evidenta al expozitiilor si al Campionatelor de crestere
Registrul de evidenta al expozitiilor si al Campionatelor de crestere, contine toate exemplarele apartinand rasei Ciobanesc german (cu date de identificare si rezultate) aflate in proprietatea membrilor CNCG si care au participat la o expozitie de crestere sau la un Campionat de crestere al CNCG, este proprietatea CNCG si este administrat de catre primvicepresedintele al CNCG. Registrul este unic, are fiecare pagina numerotata si stampilata cu ştampila CNCG. Nu sunt permise adaugiri sau modificari ale datelor deja inscrise in registru. Adaugiri sau modificari ale datelor deja inscrise in registru sunt admise decat in cazuri speciale si cu aprobarea scrisa a CD al CNCG. Fiecare organizator al unei expozitii de crestere sau al unui Campionat de crestere al CNCG are obligatia sa anunte toate rezultatele expozitiei organizate primvicepresedintelui al CNCG. In cazul in care datele complete ale expozitii de crestere sau al unui Campionat de crestere al CNCG (raport de arbitrare si catalog) nu sunt transmise de catre organizator la sediul CNCG in termen de maxim 2 (doua) saptamani de la organizare, atunci CD al CNCG poate decide anularea tuturor rezultatelor expozitiei respective. Primvicepresedintele CNCG este responsabil pentru administrarea, pentru conducerea si pentru corecta
completare a registrului de evidenta al expozitiilor si al Campionatelor de crestere. Pentru indeplinirea corecta a atributiilor sale,
primvicepresedintelui al CNCG ii stau la dispozitie toate mijloacele statutare si legale. Pentru abateri de la prezentul regulament, primvicepresedintele al CNCG poate solicita CD al CNCG orice sanctiune statutara. In cazuri grave (ce pot avea drept urmare excluderea), pana la decizia finala a CD al CNCG, primvicepresedintele al CNCG poate decide suspendarea acuzatului.
7.5 Registrul de evidenta al cainilor sancionati cu interdictie de reproducere si/sau interdictie de acces
la Cartea de Origini
Registrul de evidenta al cainilor sancionati cu interdictie de reproducere si/sau interdictie de acces la Cartea de Origini, contine toate exemplarele apartinand rasei Ciobanesc german (cu date de identificare si motivatia interdictiei) aflate in proprietatea membrilor CNCG si care au fost sanctionati cu interdictie de reproducere. Datele din acest registru vor fi facute publice prin toate mijloacele de mass-media. Acest registru este proprietatea CNCG si este administrat de catre primvicepresedintele al CNCG.
Registrul este unic, are fiecare pagina numerotata si stampilata cu ştampila CNCG. Nu sunt permise adaugiri sau modificari ale datelor deja inscrise in registru. Adaugiri sau modificari ale datelor deja inscrise in registru sunt admise decat in cazuri speciale si cu aprobarea scrisa a CD al CNCG.
7.6 Registrul de evidenta al cainilor utilitari
Registrul de evidenta al cainilor utilitari, contine toate exemplarele ce corespund din punct de vedere fenotipic rasei Ciobanesc german (cu date de identificare) aflate in proprietatea membrilor CNCG si care nu au ascendenta dovedita sau o au doar partial dovedita. Acest registru este proprietatea CNCG si este administrat de catre primvicepresedintele al CNCG. Registrul este unic,
are fiecare pagina numerotata si stampilata cu ştampila CNCG. Nu sunt permise adaugiri sau modificari ale datelor deja inscrise in registru. Adaugiri sau modificari ale datelor deja inscrise in registru sunt admise decat in cazuri speciale si cu aprobarea scrisa a CD al CNCG.
Prin intrarea in vigoare al prezentului regulament de crestere, toate regulamentele de crestere anterioare isi pierd valabilitatea. Prezentul regulament a fost aprobat de catre CD al CNCG si intra in vigoare de la data afisarii sale pe pagina de internet a CNCG.